Wat voor spiraal?

Wat voor spiraal?

Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen.

Heb je een eisprong met Mirena spiraal?

In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.

Waarom geen spiraal?

Als je een spiraal hebt, blijft je cyclus en dus ook je eisprong gewoon doorgaan – in tegenstelling tot bij de anticonceptiepil. Dat betekent dus ook dat een spiraal geen oplossing biedt voor vrouwen met bijvoorbeeld hoofdpijn- klachten die samenhangen met een cyclus.

Hoe veilig is een Mirena spiraal?

Het Mirena spiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode. Je hoeft bij dit spiraaltje voor meerdere jaren niet meer aan anticonceptie te denken. Dit spiraaltje biedt namelijk 6 jaar bescherming tegen zwangerschap. De werkzame stof is levonorgestrel (0,02 mg per dag).

Wat is beter Koperspiraal of hormoonspiraal?

Beide spiraaltjes zijn erg betrouwbaar. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger. Bij het koperspiraaltje wordt 1 op de 1000 vrouwen alsnog zwanger. Belangrijk om te weten: beide soorten spiraaltjes beschermen je niet tegen soa’s.

Wat is de beste spiraal?

Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar. De hormoonspiraal, zoals de Mirena en Kyleena, is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken.

Welk hormoon zit er in de Mirena spiraal?

In het hormoonspiraaltje zit 1 hormoon: progestageen. Aan het spiraaltje zitten 2 soepele draadjes. Die gaan door je baarmoedermond naar je vagina. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje er weer uit te kunnen halen.

Heb je een eisprong met Koperspiraal?

Het koperhoudende spiraal geeft koper af, dat maakt de zaadcellen onvruchtbaar. Ook maakt het de baarmoederwand dikker en ongeschikt voor innesteling van een eicel. Het spiraal heeft geen invloed op de verdere cyclus en de eisprong gaat gewoon door. Meteen nadat het spiraaltje is ingebracht is het werkzaam.

Kan een spiraal je onvruchtbaar maken?

Kan ik onvruchtbaar worden door het plaatsen van een spiraaltje? Nee, het spiraaltje bedreigt op geen enkele manier de toekomstige vruchtbaarheid van de vrouw.

Wat zijn de nadelen van een spiraaltje?

Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.

Hoe veilig is het spiraal?

Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.

Wat zijn de bijwerkingen van een Mirena spiraal?

Uw menstruatie kan onregelmatig worden of wegblijven. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts. Andere bijwerkingen zijn rugpijn, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke of gespannen borsten, dikke enkels en voeten, minder zin in vrijen.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top