Wat is het LSP?
Het Landelijk Schakelpunt is een zorginfrastructuur: een netwerk waar zorgaanbieders op kunnen aansluiten. Via dit netwerk kunnen zij medische gegevens over hun patiënten raadplegen in elkaars systemen – 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Het Landelijk Schakelpunt is hiervoor speciaal ontwikkeld en beveiligd.
Welke medische gegevens zijn te bekijken via het landelijk schakelpunt?
Als het nodig is voor een behandeling én als de patiënt toestemming heeft gegeven, kunnen zorgaanbieders via het LSP medische gegevens bekijken. Het gaat dan om de belangrijkste gegevens uit jouw dossier bij de huisarts en een overzicht van de medicijnen die je gebruikt.
Wat is LSP huisartsen?
Het LSP is een speciaal beveiligd netwerk voor ziekenhuizen, huisartsen, huisartsenposten en apothekers om snel en elektronisch medische gegevens te raadplegen.
Waarom LSP?
Door als huisarts aan te sluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP) draagt u bij aan grotere medicatieveiligheid voor én efficiëntere zorg aan de patiënt. Want via het LSP kan de huisarts de professionele samenvatting en medicatiegegevens uit een patiëntendossier delen met de huisartsenpost (HAP).
Wie heeft toegang tot LSP?
Huisartsenpraktijken, apotheken en instellingen (bijvoorbeeld een ziekenhuis) kunnen aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP) om medische gegevens uit te wisselen. Zij mogen dit alleen doen als u hiervoor expliciet toestemming heeft gegeven. Voor meer informatie, zie de website Volgjezorg.
Welke gegevens heeft de huisarts?
Uw huisarts bewaart de volgende gegevens:
- Naam, adres en woonplaats (NAW) gegevens.
- Geboortedatum.
- Geslacht.
- Telefoonnummers en eventueel e-mailadressen.
- Burgerservicenummer (BSN)
- Verzekeringsgegevens.
- Medische gegevens, bijvoorbeeld over uw behandeling, doorverwijzingen en resultaten van onderzoeken.
Wat is het landelijk schakelpunt?
Via het LSP (Landelijk Schakelpunt) vragen apothekers actuele medische gegevens op, of stellen deze beschikbaar, als dit noodzakelijk is voor de behandeling van een patiënt. Deze gegevensuitwisseling is regionaal ingericht.
Wat is een elektronisch zorgdossier?
In een elektronisch patiëntendossier (EPD) bewaart je zorgverlener je medische gegevens digitaal. Dat heeft verschillende voordelen. Je dossier is overzichtelijker, je gegevens worden centraal beheerd en er is minder papierverspilling. De informatie kan vlotter gedeeld worden tussen de zorgverleners die je behandelen.
Hoe veilig is het LSP?
Terwijl het gebruik van het LSP zowel absoluut onveilig is als zodanig is opgezet dat het binnen dat systeem niet langer mogelijk is om ( zoals vanouds) gericht toestemming te geven voor de uitwisseling van medische gegevens met zorgverleners die direct betrokken zijn bij uw behandeling.
Wat is Volg je zorg?
Op Volgjezorg kun je online je toestemming regelen voor het uitwisselen van je medische gegevens door je zorgaanbieders. Dat doen zij via het speciaal hiervoor ontwikkelde en beveiligde Landelijk Schakelpunt (LSP).
Hoe werkt LSP?
Wie heeft er toegang tot het zorgdossier?
De groep van mensen die inzage in dat dossier mogen hebben, is: de patiënt zelf, de vertegenwoordiger bij een wilsonbekwame patiënt, de behandelend arts en het behandelteam van de betrokken patiënt voor zover zij die inzage nodig hebben voor hun deel van de behandeling of verpleging.