Hoe bereken je de liquiditeit uit?
Hoe berekent u de liquiditeit?
- Formule current ratio: (vlottende activa + liquide middelen) / kort vreemd vermogen.
- Formule quick ratio: (vlottende activa + liquide middelen – voorraden) / kort vreemd vermogen.
- Formule nettowinstkapitaal: vlottende activa + liquide middelen – kort vreemd vermogen.
Hoe bereken je de vlottende activa?
Er zijn drie manieren om dit te berekenen:
- Current ratio: Vlottende activa (voorraden, debiteuren en kasgeld) gedeeld door kort vreemd vermogen (crediteuren en banken).
- Quick ratio: Vlottende activa gedeeld door kort vreemd vermogen, met uitzondering van de voorraden.
Hoe bereken je de current ratio?
De current ratio wordt berekend door de vlottende activa te delen door de kortlopende schulden. Vlottende activa zijn voorraden, debiteuren, kortlopende vorderingen en andere bezittingen die op korte termijn verkocht kunnen worden voor geld. Liquide middelen zijn het aanwezige geld op bankrekeningen of in kas.
Hoe bereken je working capital?
De hoogte van het (netto) werkkapitaal wordt berekend door de vlottende activa (voorraden, debiteuren, liquide middelen) minus alle vlottende passiva, ook wel het kort vreemd vermogen (zoals crediteuren). Het goed beheren hiervan zorgt ervoor dat u uw rekeningen kunt blijven betalen.
Hoe bereken je RTV?
RTV: (bedrijfsresultaat / gemiddeld totaal geïnvesteerd vermogen) x 100% REV: (winst na aftrek van interest en belastingen / gemiddeld geïnvesteerd eigen vermogen) x 100% RVV: (betaalde interest / gemiddeld geïnvesteerd vreemd vermogen) x 100%
Hoe bereken je het solvabiliteitspercentage?
Je berekent de solvabiliteitsratio met gegevens uit je balans. Dat kan op verschillende manieren. We nemen je mee in een van de meest gebruikte: Solvabiliteit = je eigen vermogen gedeeld door het totale vermogen (= eigen vermogen, kort vreemd vermogen en lang vreemd vermogen), vermenigvuldigd met 100 procent.
Hoe bereken je het eigen vermogen?
Het eigen vermogen is een eenvoudige berekening van alle bezittingen minus de schulden. In formule kun je dit dus als volgt berekenen: eigen vermogen = bezittingen – schulden.
Wat is de norm van current ratio?
Normen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de current ratio, hoe beter. Stel dat de current ratio lager is dan 1, dan heeft u meer schulden dan voorraad en/of geld. Met een current ratio hoger dan 2 zit u zeker veilig, want er wordt vaak een ratio van 1,5 geadviseerd.
Wat is een te hoge current ratio?
De current ratio is kleiner dan 1 wanneer de kortlopende schulden groter zijn dan de vlottende activa. Wanneer de current ratio’s te hoog zijn, dan kan dat een indicatie zijn dat de onderneming geen efficiënt gebruik maakt van de vlottende activa of van de mogelijkheden voor korte termijn financiering. …
Wat is het net working capital?
Het netto werkkapitaal wordt berekend als het verschil tussen het bruto werkkapitaal en de kortlopende vorderingen. Ofwel: de vlottende activa minus de vlottende passiva. Dit betekent dat een deel van het kortlopend vermogen (vlottende passiva) wordt aangewend voor de financiering van de vaste activa.
Wat betekent working capital?
Werkkapitaal (ook wel nettowerkkapitaal of nettobedrijfskapitaal) is het verschil tussen de vlottende activa (voorraden, debiteuren, liquide middelen) op de balans van een onderneming en de vlottende passiva (crediteuren en overige kortlopende schulden). Brutowerkkapitaal is de omvang van de vlottende activa.
Hoe bereken je de rentabiliteit?
Hoe berekent u de rentabiliteit?
- RTV: (bedrijfsresultaat / gemiddeld totaal geïnvesteerd vermogen) x 100%
- REV: (winst na aftrek van interest en belastingen / gemiddeld geïnvesteerd eigen vermogen) x 100%
- RVV: (betaalde interest / gemiddeld geïnvesteerd vreemd vermogen) x 100%