Hoe bedenk je een PWS onderwerp?

Hoe bedenk je een PWS onderwerp?

Schrijf de antwoorden op een kladblaadje zonder er over na te denken.

  1. Wat wil je gaan studeren?
  2. Wat zijn/is je hobby(‘s)?
  3. Waar weet je helemaal niets vanaf, maar zou je wel iets over willen weten?
  4. Wat is je favoriete schoolvak?
  5. Welke berichten lees je als eerste in de krant?

Welke vakken voor PWS?

Het profielwerkstuk moet gaan over minimaal één ‘groot profielvak’. Dit is bij de havo een vak met een studielast van minimaal 320 uur en bij vwo van 400 uur, maar simpeler gezegd is het een vak waar je eindexamen in doet. Zoals geschiedenis of natuurkunde.

Waar kan een profielwerkstuk over gaan?

Profielwerkstuk onderwerp kiezen

  • Aardrijkskunde.
  • Biologie.
  • Economie.
  • Engels.
  • Informatica.
  • Geschiedenis.
  • Scheikunde.
  • Natuurkunde.

Wat is het profielwerkstuk?

Het profielwerkstuk (afgekort pws, ook wel meesterproef genoemd) is een praktische opdracht voor leerlingen in de laatste klas uit de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo. Deze dient als een soort ‘meesterproef’. Zij maken een werkstuk over een onderwerp uit hun gekozen profiel.

Wat is een goed PWS onderwerp?

Denk niet in termen als aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer, maar in termen die je écht interesseren. Misschien is het dan leuk om je PWS over de ontwikkeling van de mode in de 20e eeuw te doen, of voor aardrijkskunde de verschillende kledingstijlen in verschillende culturen te bestuderen.

Hoe verzin je een onderwerp?

Je begint dan een centraal onderwerp op te schrijven in het midden van een vel papier. Vervolgens schrijf je hieromheen woorden die met je centrale onderwerp te maken hebben. Die verbind je met een lijn met je centrale onderwerp. Bij je subonderwerpen verzin je vervolgens weer nieuwe woorden.

Hoeveel telt het profielwerkstuk mee?

Het profielwerkstuk is onderdeel van het combinatiecijfer; het telt daarin voor 1/3 mee, zoals ook de vakken maatschappijleer en ckv, afgesloten in 4 havo/4 vwo. Geen van de eindcijfers van de onderdelen van het combinatiecijfer (bestaande uit het cijfer van CKV, maatschappijleer en profielwerkstuk) is lager dan een 4.

Wat als je je PWS niet haalt?

Het kan voorkomen dat het grote vak waarop het profielwerkstuk betrekking heeft niet bij de uitslag wordt betrokken (zie artikel 48 lid 3 Eindexamenbesluit VO). Het vak blijft wel deel uitmaken van het eindexamen, het profielwerkstuk vervalt niet. Voorwaarde is dan wel dat het vak op de cijferlijst vermeld blijft.

Hoeveel deelvragen moet een profielwerkstuk hebben?

Het aantal deelvragen mag niet te groot zijn. Het beste kun je vier of vijf deelvragen bedenken (en zeker niet meer dan zeven). Heb je meer deelvragen, voeg dan enkele deelvragen samen tot één vraag of streep de minst belangrijke vragen weg.

Hoe maak je een profielwerkstuk?

Grofweg bestaat je profielwerkstuk uit: hoofdvraag en deelvragen formuleren, informatie zoeken, informatie verwerken (= deelvragen beantwoorden), conclusie schrijven (= hoofdvraag beantwoorden) en presenteren. Bedenk je hoeveel tijd je voor ieder onderdeel nodig gaat hebben.

Hoe belangrijk is profielwerkstuk?

Het profielwerkstuk is in het leven geroepen om de overstap van de middelbare school naar het hoger onderwijs te verkleinen. Daarom is niet alleen het eindresultaat belangrijk, maar met name de weg daar naar toe. Vaardigheden als zelfstandig kunnen werken en het doen van een onderzoek worden daarmee geoefend en getest.

Hoe werkt PWS cijfer?

Voor zowel havo als vwo wordt het PWS afgesloten met een cijfer dat meetelt in het combinatiecijfer. Dat cijfer komt op de cijferlijst bij je diploma te staan. Voor het vwo bestaat het combinatiecijfer uit het gemiddelde van de cijfers van drie vakken: ANW, maatschappijleer en het profielwerkstuk.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top